tankeställare

Först och främst tänkte jag varna, detta är ett långt inlägg, vilket i och för sig syns, jag tvingar dock givetvis ingen att läsa! Sedan en varning till: Även om jag kanske i detta inlägget kommer kritisera folk med olika fördomar, så säger jag inte att jag är fördomsfri. En människa som påstår sig sakna fördomar saknar nämligen självinsikt, för alla har vi fördomar. Det behöver tvungetvis inte gälla invandrare, eller sexuell läggning vilket det ofta rör sig om, utan det finns mycket mer.

Detta inlägget kommer handla om sexuell läggning och om könsroller.

Först tänkte jag reda ut begreppen eftersom det är två vitt skilda saker. Sexuell läggning är så enkelt som vilka man dras till. Man kan antingen vara hetero, bi eller homo. Sen finns det vissa som säger ja men, transa då osv? Det är egentligen överkurs, men varken transsexuell, transvestit eller transa är en sexuell läggning eftersom om man är något av dessa tre så är man ju fortfarande antingen hetero, homo eller bi? Kanske ska reda ut skillnaderna mellan transsexuell, transvestit och transa också, det kan nämligen verkligen inte media i de flesta fallen.

Om man är transsexuell betyder det att man är född i fel kropp. Jag menar tänk om jag hade haft penis men ändå varit den jag är mentalt, det hade ju varit fruktansvärt? I vissa fall kan man få genomgå ett könsbyte, men detta är en mycket lång och omständig process som dessutom kräver många undersökningar och liknande innan själva processen kan starta.

Om man är transvestit så tycker man om att klä sig i det motsatta könets kläder.

Är man transa så är man antingen dragqueen eller dragking, detta är dock endast för att roa och underhålla.

För att även beskriva könsroller, så är det vad som förväntas av det specifika könet, som tex att kvinnor lagar mat och är frisörer medan män hugger ner trädet i trädgården som man har tröttnat på samt jobbar som byggnadsarbetare.

Förresten, hur kan det komma sig att när Peter Jöback gick ut med att han var homosexuell så stod det på första sidan "Peter Jöback: jag är bög." låt mig då påpeka att det pågår ungefär 30 väpnade konflikter i världen just nu, och det var väll lika många då, men ändå var det vad som skrevs på löpsedlarna, jag är bög....

Vet ni förresten att det allra första man registerar när man möter en människa är kön och hudfärg. Varför egentligen? det kunde ju likagärna varit hårfärg? men så är det inte. Redan efter vi mött människan och uppfattat kön och hudfärg målar vi upp en bild av hur vi tror den här människan vi mött är. Detta måste jag faktiskt kalla fördomar, att bara genom utseendet tro att vi kan bedöma och säga hur en människa är.

Det som gör att vi har de fördomar vi har är givetvis hur vi socialiseras, för dessa bilderna vi har av saker och ting kommer ju någonstans ifrån och givetvis beror det på hur vi socialiserats. En stor del är från föräldrar, skolan och media. Jag har turen att ha växt upp med föräldrar som inte ser ner på människor beroende på vilket ursprung och vilken sexuella läggning personen har, såfall har de dolt det för mig och låtit mig skaffa mig en egen bild. Har ett skräckexempel på det faktiskt, min mycket goda vän, kommer från libanon och för honom är homosexuelitet i princip omänskligt och äckligt och allt vad det heter. Detta beror nog mycket på hans kultur och hans föräldrar som format honom. I hans hemland är det nämligen så att om man är homosexuell, så mördas man.

fortsätter med detta inlägget imorgon

Vill ni veta mer om allt detta kan ni gå in på:
http://hbtre.se
http://rfslungdom.se
http://rfsu.se

Kommentarer
Postat av: hemlis

....

you go girl !

2008-05-28 @ 13:11:38
Postat av: Killtankar

Angående libanesen så är både homosexualitet och analsex förbjudet enligt Koranen. Så det hänger inte bara på föräldrarna.

2008-05-29 @ 18:16:07
URL: http://killtankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0